Geschiedenis Light Festival

Het Amsterdam Light Festival: Een magisch spektakel van Licht en Kunst

In de koude, donkere wintermaanden van Amsterdam komt de stad tot leven met een betoverend schouwspel van licht en kunst. Het Amsterdam Light Festival is een jaarlijks evenement dat sinds 2009 de stad verlicht en bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Maar wat is de oorsprong van dit prachtige festival en hoe is het uitgegroeid tot wat het vandaag de dag is?

Christmas Canal Parade 2009 

De wortels van het Amsterdam Light Festival vind zijn oorsprong in 2009 als idee van Vincent Horbach en Henk Jan Buchel. Om de stad ook in de donkere winterdagen van een sfeervolle uitstraling te voorzien. Als Vincent Horbach in 2008 het uitbundige en razend populaire Winterfest in Florida bezoekt, komt hij op een lumineus idee. Zou het niet geweldig zijn om een evenement / festival in Amsterdam te doen laten verrijzen?

Hij legt zijn plan bij thuiskomst voor aan Henk-Jan Buchel.  Bevriend en ook werkzaam bij een rederij. Samen werken ze de plannen uit, benaderen collega rederijen en zoeken sponsoren. Ook de gemeente Amsterdam ziet de potentie van het initiatief.  Zij ondersteunen dit nieuwe publieksevenement dat internationaal toerisme kan stimuleren in het rustige winterseizoen. Met een beperkt budget en veel goede wil van alle betrokken partijen gaat men aan de slag. Onder grote publieke belangstelling vaart op kerstavond 2009 de eerste Christmas Canal Parade door de grachten. In het bijzonder worden de mooiste salonboten in de stad  prachtige uitgelicht. Aangestuurd door diverse nationale en internationale licht ontwerpers. Een nieuwe traditie is geboren.

Winter Magic Amsterdam 2010- 2011

Na deze succesvolle start kregen de initiatiefnemers Vincent Horbach en Henk-Jan Buchel de smaak te pakken. Ze realiseren zich ook dat er meer kracht nodig is om het evenement aanzienlijk te laten groeien. Daarom word de uitvoering in 2010 versterkt met Felix Guttmann, de Amsterdamse Ondernemer van het Jaar. Felix is diep ingebed in de scheepvaartwereld.  Als ook in de bestuurlijke en commerciële kringen van Amsterdam. De operationele uitvoering van de parade wordt grotendeels ondergebracht bij Raymond Borsboom van Ois4. Bovendien Rogier voegt der Heide, als adviseur/kunstenaar van Rietveld Landscape,  zich bij dit gezelschap om de eerste lichtkunstwerken te begeleiden.Het doel was om de stad een positieve impuls te geven in een periode waarin de dagen kort zijn en de nachten lang.

Een grotere organisatie betekent ook meer goede ideeën. Na de succesvolle pilot van 1 avond in 2009 groeide de kerstoptocht in 2010 uit tot een evenement van drie weken. Verschillende activiteiten vonden plaats onder de naam Winter Magic Amsterdam. De magisch verlichte Magere Brug werd het icoon van Winter Magic Amsterdam. Het hoogtepunt van het evenement was de bootparade door de grachten.

Overgang naar Light Festival 2012

Founding fathers Vincent, Henk-Jan en Felix  hebben gezien dat hun organisatie snel een overkoepelende stichting is geworden die tal van evenementen coördineert, evenals marketing, PR en sponsoring. Winter Magic Amsterdam blijkt een succesvolle formule te zijn, maar de naam dekt de lading niet volledig. Omdat het evenement veel breder is geworden dan een kerstoptocht op de Amsterdamse grachten, was een naamswijziging nodig geworden. Met licht Kunstwerken, de Boulevard of Light en spectaculaire lichtprojecties op gebouwen, ligt de nadruk nu meer en meer op kunst en cultuur.

Om het evenement de allure te geven waar de organisatie van droomt, wordt besloten de editie van 2011 over te slaan en alle aandacht op 2012 te richten. De naam van het evenement wordt uiteindelijk veranderd in Amsterdam Light Festival. De Stichting Christmas Canal Parade neemt zitting in het bestuur en Felix Guttman word voorzitter.

 

Het Amsterdam Light Festival: Een Platform voor Creativiteit

Een van de opmerkelijke aspecten van het Amsterdam Light Festival is de vrijheid die kunstenaars krijgen om hun visie tot leven te brengen. Elk jaar wordt er een nieuw thema vastgesteld, variërend van “A Bright City” tot “Existential.” Kunstenaars worden uitgenodigd om hun ideeën in te dienen die passen binnen het thema van dat jaar. Hierdoor ontstaat een breed scala aan unieke lichtkunstwerken die de stad op een geheel nieuwe manier doen oplichten.

Bovendien heeft het festival bijgedragen aan de bevordering van duurzaamheid en milieubewustzijn in de stad. Veel van de kunstwerken zijn gemaakt met behulp van energiezuinige technologieën en materialen, wat past bij de groene visie van Amsterdam.

Het Amsterdam Light Festival brengt mensen samen, ongeacht hun achtergrond of nationaliteit, om te genieten van de schoonheid en de kracht van kunst en licht. De combinatie van historische grachten, moderne architectuur en innovatieve lichtkunst creëert een unieke ervaring die zowel bewoners als toeristen blijft betoveren.

Een Internationale Sensatie

Het succes van het Amsterdam Light Festival heeft niet alleen de stad Amsterdam in de schijnwerpers gezet, maar ook internationale aandacht getrokken. Het festival heeft talloze prijzen en erkenningen ontvangen en heeft kunstenaars van over de hele wereld geïnspireerd om deel te nemen.

Daarnaast heeft het festival geleid tot vergelijkbare evenementen in andere steden over de hele wereld, die zich hebben laten inspireren door het concept van lichtkunst in de openbare ruimte.

Het Amsterdam Light Festival is niet alleen een viering van licht en kunst, maar ook een viering van de stad zelf. Het brengt mensen samen in de meest donkere maanden van het jaar en verlicht niet alleen de straten, maar ook de harten van degenen die het ervaren.

Of je nu een kunstliefhebber bent, een bezoeker van Amsterdam, of gewoon op zoek bent naar een magische ervaring, het Amsterdam Light Festival heeft voor iedereen iets te bieden. Het is een eerbetoon aan de kracht van creativiteit en verbeelding, en een herinnering aan de schoonheid die kan worden gecreëerd, zelfs in de diepste duisternis. Kom en laat je betoveren door het schouwspel van licht en kunst in de prachtige stad Amsterdam.