Geschiedenis Light Festival

De geschiedenis van het Light Festival leert dat er al meerdere licht evenementen vooraf gingen aan de 1ste edities.  In 2012 werd de eerste editie georganiseerd. Maar dit festival heeft een voorgeschiedenis en dus onder een andere naam ook eerdere edities gekend.

Christmas Canal Parade 2009 

De wortels van het Amsterdam Light Festival vind zijn oorsprong in 2009 als idee van Vincent Horbach en Henk Jan Buchel. Om de stad ook in de donkere winterdagen van een sfeervolle uitstraling te voorzien. Als Vincent Horbach in 2008 het uitbundige en razend populaire Winterfest in Florida bezoekt, komt hij op een lumineus idee. Zou het niet geweldig zijn om een evenement / festival in Amsterdam te doen laten verrijzen?

Hij legt zijn plan bij thuiskomst voor aan Henk-Jan Buchel.  Bevriend en ook werkzaam bij een rederij. Samen werken ze de plannen uit, benaderen collega rederijen en zoeken sponsoren. Ook de gemeente Amsterdam ziet de potentie van het initiatief.  Zij ondersteunen dit nieuwe publieksevenement dat internationaal toerisme kan stimuleren in het rustige winterseizoen. Met een beperkt budget en veel goede wil van alle betrokken partijen gaat men aan de slag. Onder grote publieke belangstelling vaart op kerstavond 2009 de eerste Christmas Canal Parade door de grachten. In het bijzonder worden de mooiste salonboten in de stad  prachtige uitgelicht. Aangestuurd door diverse nationale en internationale licht ontwerpers. Een nieuwe traditie is geboren.

Winter Magic Amsterdam 2010- 2011

Na deze succesvolle start kregen de initiatiefnemers Vincent Horbach en Henk-Jan Buchel de smaak te pakken. Ze realiseren zich ook dat er meer kracht nodig is om het evenement aanzienlijk te laten groeien. Daarom word de uitvoering in 2010 versterkt met Felix Guttmann, de Amsterdamse Ondernemer van het Jaar. Felix is diep ingebed in de scheepvaartwereld.  Als ook in de bestuurlijke en commerciële kringen van Amsterdam. De operationele uitvoering van de parade  wordt grotendeels ondergebracht bij Raymond Borsboom van Ois4. Bovendien Rogier voegt der Heide, als adviseur,  zich bij dit gezelschap om de eerste lichtkunstwerken te begeleiden.

Een grotere organisatie betekent ook meer goede ideeën. Na de succesvolle pilot van 1 avond in 2009 groeide de kerstoptocht in 2010 uit tot een evenement van drie weken. Verschillende activiteiten vonden plaats onder de naam Winter Magic Amsterdam. De magisch verlichte Magere Brug werd het icoon van Winter Magic Amsterdam. Het hoogtepunt van het evenement was de bootparade door de grachten.

Overgang naar Light Festival 2012

Founding fathers Vincent, Henk-Jan en Felix  hebben gezien dat hun organisatie snel een overkoepelende stichting is geworden die tal van evenementen coördineert, evenals marketing, PR en sponsoring. Winter Magic Amsterdam blijkt een succesvolle formule te zijn, maar de naam dekt de lading niet volledig. Omdat het evenement veel breder is geworden dan een kerstoptocht op de Amsterdamse grachten, was een naamswijziging nodig geworden. Met licht Kunstwerken, de Boulevard of Light en spectaculaire lichtprojecties op gebouwen, ligt de nadruk nu meer en meer op kunst en cultuur.

Om het evenement de allure te geven waar de organisatie van droomt, wordt besloten de editie van 2011 over te slaan en alle aandacht op 2012 te richten. De naam van het evenement wordt uiteindelijk veranderd in Amsterdam Light Festival. De Stichting Christmas Canal Parade neemt zitting in het bestuur en Felix Guttman word voorzitter.