Reguliersgracht bij Prinsengracht

Hoeveel bruggen heeft Amsterdam

Amsterdam: een stad vol energie, vrijheid, passie en….Water! Een grote brei aan grachten, kanalen en slootjes verbindt onze prachtige hoofdstad met de mensen om haar heen. We kennen ze allemaal wel; de melkmeisjesbrug, de magere brug, de blauwe brug een misschien ook wel de Walter Süskind burg. De bruggen die we o zo nodig hebben in het Amsterdamse bestaan en allemaal even mooi in hun historie. Maar hoeveel bruggen heeft Amsterdam nou eigenlijk?

Geschiedenis van de Amsterdamse bruggen

Men spreekt van honderden ofwel duizenden bruggen. Het is makkelijk te zeggen dat de binnenstad 252 bruggen telt. Daaromheen is het een wir war van 1287 genummerde, genaamde, naamloze en cijferloze bruggen. De smalste brug in de binnenstad is de drieharingen brug naar het pittoreske prinseneiland en met 42 meter is de torensluis de breedste brug van het centrum van de stad.

Wie aan Amsterdamse bruggen denkt denk ook automatisch aan de grachten die erbij horen. Maar liefst 165 grachten die in totaal 75 kilometer lang zijn. De eerste grachten zijn na 1270 drooggelegd na de eerste dam aan de Amstel. Wat nu het huidige Rokin en Damrak is. Rond deze afgedamde Amstel begon in het begin van Amsterdam zich te vormen. Niet zo gek dat we ook zo veel bruggen hebben. Vind je niet?

De eerst gebouwde brug van Amsterdam bestaat helaas niet meer. De zogenaamde Oude Brug is gebouwd in het begin van de 14de eeuw en was een verbinding tussen het Damrak en de Nieuwedijk. Nu is hij beter bekend als de Oudebrugsteeg. De later in 1342 gebouwde Nieuwe Brug is echter wel nog te bewonderen. Als onderdeel van de Prins Hendrik kade verbindt hij zich met het Damrak. In de 16de eeuw was hoeveelheid bruggen opgelopen tot een aantal van 52. Door de grote groei van de stad in de gouden eeuw liep het aantal nieuwe bruggen hoog op. Zo had Amsterdam aan het eind van zijn glorieuze periode in de 17de eeuw ongeveer 292 bruggen.

De 10 romantische en mooiste bruggen in Amsterdam

Deze bruggen wil je echt niet missen!

 

Beulingsloot-Beulingsluis
Beulingsloot-Beulingslsuis
  • Loop over de Herengracht of de singel langs de beulingsloot en ontdek het Venetië van het noorden.  De Beulingssluis en de sluis dateren terug tot de 17de eeuw. Begin 1900 waren ze van plan deze sloot droog te leggen. Gelukkig is dit alleen bij een plan gebleven.

 

Romantische brug Amsterdam
3 Haringenbrug 1850
  • Ga op bezoek bij de smalle drieharingenbrug. Ontdek de oase van rust die over het prinsen eiland heerst. Een geheime verrassing midden in de binnenstad.

 

Blauwbrug Amsterdam
Blauwbrug Amsterdam vroeger

Voor een Franse tint in Amsterdam flaneer je het best over de blauwe brug. De brug was een vervanging voor een ophaalbrug in 1883 zodat de trambaan er overheen kon reiden. Ze wilde het daarom ook een luxe uitstraling geven en gebruikte het Parijse pont neuf als inspiratie.

 

Lekkere Sluis brug Hoek Prinsengracht-Brouwersgracht
lekkeresluis-hoek-prinsengracht-brouwersgracht
  • Loop via de haarlemmerstraat over de lekkersluis naar de Noodermarkt!

Doe je dat op maandag ochtend? Dan krijg je de antiekmarkt cadeau!

Of luid je zaterdag ochtend in met een croissantje en koffietje van de mark op een bankje bij de Lekkeresluis. Dat is nog eens een lekkere ochtend 😉

 

 

Staelmeestersbrug Amsterdam over Groenburgwal
Staalmeesterbrug van Monet
  • Voor een mooi uitzicht op de zuiderkerk kan je de staalmeesterbrug bewandelen. De echte kunstkenner herkent misschien wel de schone schilderkunsten van Monet die met zijn werk De Zuiderkerk, Amsterdam gezien vanaf de Groenburgwal het plaatje vastlegde.

 

Aluminium brug 222 Kloveniersburgwal
Brug over de kloveniersburgwal
  • En als je dan toch in de buurt bent kan je ook een bezoekje brengen aan de aluminiumburg. Deze dateert terug uit begin 1600 waar hij toen nog van hout zou zijn gemaakt. Tegenwoordig is het een echte liefdes brug. Stelletjes hangen sloten op om hun eeuwige liefde aan elkaar te verklaren.

 

  • Voor een mooi uitzicht op de zuiderkerk kan je de Staalmeesterbrug bewandelen. De echte kunstkenner herkent misschien wel de schone schilderkunsten van Monet die met zijn werk De Zuiderkerk, Amsterdam gezien vanaf de Groenburgwal het plaatje vastlegde.

 

mooie en romantische brug van Amsterdam
Hoeveel bruggen heeft Amsterdam
  • Maar als we over de liefde beginnen van de magere brug natuurlijk niet achterhouden! Er wordt gespeculeerd dat wanneer je je geliefde zoent onder de brug die over de Amstel loopt je voor altijd bij elkaar zal blijven. Romantisch vind je niet?

 

Mooie en verdwenen Amsterdamse bruggen

13524 13519