Salonvloot Amsterdam

Historische SalonbotenVloot wil uitzondering van rondvaartbeleid

Het wordt steeds drukker op de grachten. Steeds meer verschillende rondvaartboten, rederijen, die over de grachten willen varen. De beroepsvaarders zijn onder te verdelen in twee groepen. De ticket-rederijen die de toeristen varen en de historische salonboten met gasten aan boord. De gemeente hanteert sinds 2013 een rondvaartbeleid voor alle beroepsschepen. Het beleid geldt voor elke rondvaartboot ongeacht zijn doelgroep. Elke 10 jaar worden hun rondvaartvergunning verloot. Dit om drukte tegen te gaan en vanwege de Europese eis van vrije toegang tot de markt.

Dat laatste klopt niet volgens de eigenaren van historische salonboten. Klopt ook niet met Unesco werelderfgoed status. Historie aan de wal maar niet op het water?

De ticket-rederijen varen met toeristen rond en om de kerk. Met open sloepen tot aan grote rondvaartboten. Met als doel zoveel mogelijk toeristen van de kade te halen, in de boot te krijgen, op vaste tijden en vaste op- en afstapplekken met altijd hetzelfde vaarrondje. Zoveel mogelijk keren, soms 12, per dag.

De andere groep is de vloot van de historische  salonboten. Met gasten uit Amsterdam of omgeving. De gasten stappen op en vieren hun verjaardag, een zakelijkjubileum of trouwerij. Of willen een passende uitvaart naar bijvoorbeeld begraafplaats Zorgvliet voor hun geliefd familielid. Op offertebasis, op maat en op afspraak. Max 2 x per dag.

Logo Salonvloot Amsterdam

Logo Amsterdamsche SalonVloot

Ticket-rondvaartboten versus historische salonboten en het rondvaartbeleid.

De gemeente geeft 550 rondvaartvergunningen uit. Een klein deel daarvan zijn de 35 historische salonboten. De eigenaren van de salonboten vinden dat er voor hen een uitzondering op het beleid gemaakt moet worden. Ze zijn naar de rechter in Amsterdam gestapt met de onderbouwing dat hun gastheerschap voor de private en zakelijke rondvaart. Is voor lokaal Amsterdams publiek. Zij varen een route in overleg met de gasten met verschillende op- en afstap plekken. Een duidelijk andere benadering dan de toeristenvaart vinden zij. Salonbooteigenaar: Nico Baks: ‘Uit liefde voor mijn salonboot begon ik, als hobby, te varen met gasten aan boord. Het plezier om te varen met mijn salonboot door de Amsterdamse grachten, en even over de Amstel, wilde ik delen met Amsterdammers  aan boord. De gasten waren enthousiast en ik vond het zo leuk dat ik er mijn werk van maakte en de rederij opzette. Als ik toen had geweten hoe onzeker het voortbestaan zou worden had ik het nooit gedaan. Je hele investering, onderhoudswerk en verbeteringen naar de huidige normen, in het schip kan zomaar weggegooid zijn als de loting verkeerd uitvalt. Een onzeker en onrustig bestaan voor de ondernemers die de minste vaarbewegingen maken van de hele Amsterdamse Vloot. Wij varen veel minder af ten opzichte van de ticket-vaart. En maar een paar keer per dag op hele goede dagen. Er gaan ook dagen voorbij dat we mooi stil liggen te zijn aan de kadewanden. Welke dag dan ook we krijgen veel complimenten voor het behouden van onze historische schepen. Mensen vinden de schepen mooi passen in de stad.’

Amsterdamse SalonVloot verenigt

De Amsterdamse rechter heeft, Februari 2022, de SalonVloot geen gelijk gegeven in het verzoek om een uitzonderingspositie binnen de gehele rondvaartvloot. Volgens juristen scheppen uitzonderingenprecendenten en die zijn daarom niet toegestaan. Dat is niet waar. De Europese regelgeving laat juist wel uitzonderingen toe.  De vraag is of de bestuurlijke wil er is.  Inmiddels hebben al 4 hospitality rederijen het loodje gelegd.

De rederijen hebben daarom een ANBI stichting opgericht:m De Amsterdamsche SalonVloot met een keurmerk. Het keurmerk staat voor passagiersvervoer in Amsterdam met klassieke historische salonboten. Gericht op hospitality vaarten, lokaal maatwerk, in en rondom Amsterdam. En die geen drukte veroorzaken noch onbeperkt drank aanbieden. De salonboten die voldoen aan dit keurmerk varen met een geusje het logo van de Stichting. Het bestuur, Vincent Horbach, Nico Baks en Reinhard Spronk) zijn blij dat ze alle Salonboten  hebben kunnen verenigen. ‘Zo staan we samen een stuk sterker en zijn we gemakkelijker aanspreekbaar’. Voor info www.salonvloot.amsterdam

Het doel

Het doel van de Stichting is dat de historisch vloot uitgezonderd gaat worden van het huidige rondvaartbeleid. Het beleid is op dit moment volledig verjuridiseerd. Gelukkig vindt de stichting een welwillend oor bij wethouder Alexander Scholtens

De Europese Dienstenrichtlijn, waarop het gehele beleid gebaseerd is, geeft de ruimte om de salonboten een privilege te geven. Er bestaat voor de gemeente de “inherente afwijkingsbevoegdheid. Een en ander staat beschreven in artikel 4:84 van  de Algemene wet bestuurswet.

De nieuwe historische stichting gaat naar Den Haag op 5 Juni  naar de Raad van State en hoopt alsnog het privilege voor de salonboten daar van de rechter toegewezen te krijgen.

Geschiedenis rondvaart Amsterdam Salonboot met stoommotor bij de werf het Kromhout
Salonboot met stoommotor bij oude werf het Kromhout Oostenburgergracht