Tips en advies voor het huren van een Salonboot in Amsterdam

Rederij Prinsengracht heeft hier alle tips voor je op een rijtje gezet zodat je een goede keuze kunt maken.

Cruise with a Smile 

Huur de Salonboot direct bij een rederij. Niet bij een tussenpersoon

Er is veel aanbod in Amsterdam voor het verhuren van Salonboten. Ook zijn er partijen die websites bouwen en niet de eigenaar zijn van enige salonboot. Dat leid tot communicatieverlies en automatisch tot prijsverhoging. Want die partij heeft uiteindelijk niet de uitvoering in handen en zal zal de kwaliteit niet ten goede komen. Bovendien zal hij een vergoeding boven op de boothuur zetten van zijn bemiddeling.

Vraag ook naar de algemene voorwaarden van de tussenpersoon en de rederij want die kunnen verschillen. Dus check eerst met wie je te maken hebt en huur direct bij de rederij. Een van de beste tips die we je kunnen geven.

Voor welke gelegenheid wil je een Salonboot huren? Communiceer helder!

Welke gelegenheid

Wat is de reden voor het huren voor een prive rondvaart met een salonboot?  Is het een bedrijfsuitje? Wil je je collega’s te bedanken? Gaat het om een huwelijk, bruiloft of vrijgezellenfeest? Of is het voor Koningsdag, Sail of het Amsterdam Light Festival? En heb je er een bepaald beeld bij? Bekijk anders ook eens de gelegenheden. Vraag ook naar tips.

Laat het de rederij weten

Communiceer dit duidelijk met de rederij zodat hij met je mee kan denken om de juiste salonboot voor jou gelegenheid te bepalen.

Informeer in een vroeg stadium en vraag een optie voor gegeven datum en tijd.

Er zijn momenten dat het erg druk is op de grachten. Tussen informatie opvragen en daadwerkelijk boeken kan het zo zijn dat jou datum volgeboekt is. Vraag dan altijd bij jou reder of je een optie kan vastleggen in de agenda. Die is bij de meeste reders zonder kosten. Mocht hij een aanvraag krijgen op de zelfde datum en tijd kun je hem vragen jou eerst te bellen om de vaart definitief vast te leggen of door te geven aan de andere klant. Een van de beter tips.

Wat zijn de voorspellingen qua weer. Droog varen is veel leuker

Laat het weer niet van invloed zijn

Hou rekening met het weer in Amsterdam. Er zijn open boten maar ook boten met een overkapping. De salonboten hebben over het algemeen een dak en daardoor zit je altijd droog. Er zijn ook salonboten die het dak en de zijkanten  helemaal open kunnen gooien. Die kunnen onmiddellijk geopend dan wel gesloten worden.

Slecht weer garantie tips

Zo weet je in ieder geval zeker dat jij in elke weertype je rondvaart kan laten doorgaan. Bovendien hebben de meeste salonboten, zeker voor de winter, een verwarming aan boord.

Denk goed na over het aantal mensen waar je mee wil gaan varen

Voor het huren van een grotere salonboot met meer capaciteit betaal je in het algemeen meer dan voor en kleinere salonboot. Voor een gezellige bijeenkomst wil je uiteindelijk niet belanden in een balzaal. Want dat komt de sfeer soms niet ten goede. Denk hier hier goed over na voordat je een salonboot huurt.

Is de specifieke salonboot wel geschikt voor jou gasten

Mogelijk heb je in je gezelschap mensen  die slecht ter been zijn of van andere hulpmiddelen (zoals een rollater) gebruik maken. Informeer even naar de mogelijkheden ( kan de rollator weggezet worden) maar ook naar de op- en afstapsteigers. De rederij kan je best wat tips geven welke steiger geschikt is in een bepaalde buurt. De ene salonboot is wat hoger dan de ander. Ook de beschikbare ruimte aan boord is van belang. Vandaar!

Op- en afstapplaatsen. Belangrijk ivm de voorvaarkosten maar ook mbt de parkeerkosten

Er zijn veel op- en afstaplocaties binnen de gemeente Amsterdam. Voor de uitnodiging van je gasten is het belangrijk om na te denken hoe je gasten bij de opstapsteiger kunnen komen. En natuurlijk de daarbij behorende kosten.

Neem dit mee in je overwegingen bij het uitkiezen van een steiger

 • In de binnenstad is het moeilijk en duur parkeren. En door evt drukte kunnen ze ook nog te laat komen.
 • Komen ze met de trein? Dan is het wellicht handig om een steiger bij CS of metro te kiezen.
 • Binnen het klassieke centrum worden er meestal geen voorvaarkosten in rekening gebracht.

Kortom, overleg met de rederij wat voor jou de beste oplossing is. Het nieuwe metrosysteem bied nieuwe kansen om de auto buiten de stad te parkeren. dat voorkomt parkeerkosten voor je gasten en evt voorvaarkosten.

Hoe lang wil je dat de de rondvaart duurt?

Tja, een van onze betere tips maar wellicht kun je die zelf beter invullen. Het hangt natuurlijk van de gelegenheid of arrangement. Vraag anders de rederij om tips of advies.

Vraag een kosteloze vrijblijvende offerte aan.

Fijn om van te voren te weten wat je kosten zijn. Een budget geeft je kaders. De ene geeft meer geld uit aan een rondvaart dan de andere maar dat betekent niet dat je geen geslaagde rondvaart met een salonboot kan maken. Met aandacht voor persoonlijke sfeerelementen en in overleg met de rederij. Een budget en een daarmee samenhangende kosteloze offerte geeft je meer houvast en vertrouwen

Vergelijk de prijzen met andere reders.

Goedkoop kan duurkoop zijn. Veel reders gebruiken een verschillende prijsopbouw. Waar ze soms mee adverteren is niet vaak de uiteindelijk prijs. Sommige hebben all inclusive arrangementen, andere gebruiken verschillende prijselementen. Er zijn ook reders die de laagste prijsgarantie garanderen. Goed vergelijken loont.

Leg in een vroeg stadium de datum vast met je gasten

Stuur ruim van te voren een “Save the Date”  naar je gasten zodat ze de tijd hebben om de datum af te blokken in hun agenda. De officiële uitnodiging en details kun je dan altijd op een later datum toesturen.

Overweeg wat u zoekt voordat u google gebruikt. Wees Specifiek!

Kies u zoekwoorden zo specifiek mogelijk uit. Wilt u een prive rondvaart in Amsterdam? Zoek dan niet op “Rondvaart Amsterdam” omdat u dan bij de aanbieders uitkomt die ticketverkoop doen bij het Centraal Station en dus geen priveboot aanbieden. Mogelijk leveren de zoekwoorden “Prive salonboot huren Amsterdam” een beter resultaat op.

Bekijk de faciliteiten van de salonboot

Handig om te weten wat de Salonboot aan faciliteiten bied.

 • Wat is het aantal zitplaatsen?
 • Verwarming aan boord?
 • Waar en is er een toilet aan boord?
 • Kunnen de ramen open?
 • Mogelijkheid om eigen muziek af ste spelen?
 • Microfoon aanwezig?
 • Is het schip overdekt in geval van minder weer?
 • Eventueel bediening aan boord en wat is daarvoor de meerprijs?
Bezie de mogelijkheid op welke termijn een definitieve boeking te wijzigen is.

Catering moet besteld worden en personeel is er voor de reder ook niet a la minute. Dat kost voorbereiding. Handig om met de reder te bespreken tot wanneer wijzigingen in de boeking nog mogelijk zijn.

De algemene voorwaarden. Vraag ernaar. Dat geeft duidelijkheid.

Als je een boeking definitief gaat maken is het wel handig om toch nog “de kleine lettertjes” er bij te halen. Deze algemene voorwaarden zijn natuurlijk vastgesteld door de rederij en iets waar ze zich juridisch op kunnen beroepen.

Een van de beste tips. Lees ze globaal even door en mochten er zaken in staan die je aan het twijfelen brengen? Vraag dan aan de rederij of die ook van toepassing zijn op jou rondvaart met een salonboot.

Tenslotte! Een van de belangrijkste tips. Wie is de schipper?

Van alle tips is deze de beste tip

De schipper is het aanspreekpunt aan boord. Hij kan de sfeer zetten. Middels muziek, middels gidswerk,  middels een introductie en weet ook wat er afgesproken is.

Daarnaast kan die direct aanpassingen maken in de rondvaart. Op salonboten zijn de schippers naast kapitein ook gastheer. Dit in tegenstelling tot de ticket rondvaartboten waar de rol van de schipper zich beperkt tot stuurman. Vraag dan ook altijd wie de schipper is.

Gebruik deze tips voor het huren van een Salonboot in Amsterdam. De meeste salonboten worden gebruikt voor groepsvervoer zijn privegroepen. Deze verkopen geen losse rondvaarttickets. Er zijn een heleboel aanbieders, reders en tussenpersonen in Amsterdam die van allerlei boten aan bieden tegen wisselende prijzen. Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien.

Wij geven je hier een advies en een aantal tips om je te helpen bij het boeken.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of kijk even naar  de veel gestelde vragen.